Politieverhoren

In de Volkskrant (23/10/2018, pagina 13) een artikel over het onderzoek door Koen Geijsen. Hij promoveert in november van dit jaar op zijn onderzoek naar politieverhoren. In 36 verhoren die hij onderzocht heeft bleek dat er voor 85% vragen gesteld werden die suggestief, niet neutraal waren.

"Er werden opvallend weinig open vragen gesteld" en " meer dan 75% van de verhoorders hadden geen enkele speciale of gevorderde verhoorcursus gevolgd". 

Volgens Koen Geijsen levert het gevaar op valse verklaringen omdat onder andere "de meeste verdachten een laag IQ hebben (16% van de Nederlanders heeft een IQ beneden de 85; zo'n 2,7 miljoen Nederlanders is verstandelijk beperkt). 

Inmiddels zijn de inzichten ( en theorieën)  verbeterd, zoals in dezelfde krant wordt aangegeven door Pieter Beljon van de Politie Academie (pagina 2).

In ieder geval 3 strategieën zijn behoorlijk ver ontwikkeld. Ik ben benieuwd hoeveel verhoorders, rechercheurs, onderzoekers deze methoden kunnen toepassen? Vrees niet zoveel... Tijd om verder te scholen! Neem gerust contact op met ondergetekende...!!

 

Philip Stempels.

 

06 53224819

www.stempels-tac.nl