Trauma

Peter Levine geeft aan in zijn boek ("De tijger ontwaakt, Traumabehandeling met lichaamsgerichte therapie") dat een groot deel (mogelijk zelfs 40% die in de laatste 3 jaar een traumatische gebeurtenis heeft meegemaakt) van alle mannen en vrouwen traumatische symptomen heeft. Vaak worden deze niet of onvoldoende herkend.

10-15% van alle volwassenen heeft last van paniekaanvallen, angsten of fobieën.

75% van de mensen die een dokter bezoekt krijgen op hun klachten het etiket psychosomatisch opgeplakt.

Zowel Bessel van de Kolk ("Traumasporen, Het herstel van lichaam, brein en geest na overweldigende ervaringen") als Peter Levine (De tijger ontwaakt) geven dit aan in hun boeken. Zij onderzoeken hoe groot de invloed kan zijn van een traumatische ervaring op het hele verloop van ons leven.

Bessel van de Kolk geeft in een voorbeeld aan dat hij werkte met 6 mensen die een vliegtuigramp hadden overleefd: "Twee van hen stortten na het ongeluk helemaal in, terwijl ze fysiek niet gewond waren. Mensen raakten in paniek, bleven buiten zichzelf van angst tot lang nadat een behandeling was begonnen en twee mensen bleven rustig en waren vindingrijk en  hielpen medepassagiers om uit het brandende vliegtuig te komen.  Wat verklaart dit brede gamma aan reacties; alert, ineengestort of buiten zichzelf van angst? "

Hoe verschillend wij als mensen zijn en reageren op onze omgeving en wat daarin gebeurt. De kunst is om voor ieder individu de juiste van begeleidingsvorm  te vinden  na een dergelijke ingrijpende gebeurtenis. 

 

Philip Stempels